Първата по рода си пътуваща изложба Свидетели: Памет на концлагера Белене,

...
Първата по рода си пътуваща изложба Свидетели: Памет на концлагера Белене,
Коментари Харесай

Пътуващата изложба Свидетели: Памет на концлагера Белене е в София

Първата по рода си пътуваща изложба „ Свидетели: Памет на концлагера „ Белене ”, отдадена на жертвите на най-големия лагер за политически съперници на тоталитарното ръководство на Българска комунистическа партия, потегля от постройката на Държавния списък в София.
Президентът  Петър Стоянов  използва  ефира на предаването " Хоризонт до обед " с цел да благодари на всички хора, които имат присъединяване във възкресяването на истината за комунистическия режим. Те в действителност заслужават нашата социална признателност.

Въпросът е публичен, народен, тъй като е обидно да се гледа на България като на единствения предан спътник на някогашния Съветски съюз - страна, чиито жители не са оказали никаква опозиция на съветизирането на страната. Това въобще не е по този начин! 

България беше осеяна с концлагери, в които съпротивата против режима беше тотално смазана и може би това е една от аргументите българското общество да се лиши от Унгарските събития, от събития като тези в Чехия и Полша... Категорично считам, че българското общество е дебитор за възкресяването на тази част от българската история.

Директорът на Държавна организация " Архиви "   Михаил Груев  изтъкна, че изложбата е предоставена от фондация Плевен и от католическата общественост в Белене. Огромна е заслугата на журналиста Христо Христов и  на католическия духовник Паоло Кортези, само че ние обогатяваме тази галерия, защото прибавяме към нея материали, които се съхраняват при нас - едни превъзходни рисунки на известния аграрни деятел и някогашен лагерист Крум Хорозов, едни графични портрети на емблематични фигури, които са се озовали в ролята на лагеристи... писма и картички на лагеристи до техните фамилии, както и документи на централните органи на Българска комунистическа партия свързани с откриването и закриването на лагера.

Журналистът  Христо Христов  посочи, че задачата на изложбата е да не забравяме жертвите на  най-големия лагера за политически съперници на Българска комунистическа партия. 

Това са 18 пана към този миг. във всяко са представени писмени или устни свидетелства на  хора, които са оживели и са оставили своя роман. Подборът е изработен по този начин, че и 20-годишни младежи да дойдат на изложбата, да могат да се срещнат със протичащото се от основаването на лагера и въдворяването на първата група до това по какъв метод са били освобождавани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР